15 Ekim 2018 Pazartesi

Temel Drenaj Sistemi Nasıl Yapılır


TEMEL DRENAJI SİSTEMİ
YAPIM METODU


Tanımlanan İşin Kapsamı


Bu iş yapım yönteminin amacı “Temel Drenajı Sistemi” işlerinin çalışma şartlarını, kullanılacak araç ve ekip sayısını, uygulama metodunu, iş planını ve kalite kontrol aşamalarını belirlemektir.

Tanımlanan İşin İş Programı


İlgili yapının temel kazısı bittikten sonra istenilen süre bolluğunda drenaj sistemine başlanabilir.

Yapılacak İşin Yapım Metodu ve Sıralaması


Binanın temel drenajı, projesinde gösterildiği gibi bina çevresine döşenecek, drenaj borularla toplanacak ve baca boru sistemi ile tahliye edilecektir. Kullanılacak drenaj borusu çapı, projelerde gösterildiği gibi 200ø olacaktır. Drenaj bohçalama sisteminde kullanılacak olan malzemenin granülometrisi 12-22 mm özelliklerinde olacaktır.

Drenaj boruları çakıl dolgu içinde yer alacak ve çakıl dolgu ile beraber keçe ile bohçalanacaktır. Temel drenajı hatları,  en yakın yağmursuyu muayene bacasına deşarj edilecektir. İlgili projelerde bulunan tip detayı altta bilginize sunulmuştur.

Eğim Analizi: Örnek olarak bir binayı ele alırsak; +747,62 (Temel Alt Kotu) seviyesinden başlayan drenaj borusu +746,50 kotu ile ana hatta bağlanmaktadır. Aradaki kot farkı=(747,62-746,50)=1,12 m’dir.

Ana hat ile drenajın başladığı nokta (kuzeydoğu cephesi) arasındaki uzunluk 304,34 m ise buradan borunun eğimini şu şekilde bulabiliriz. Eğim= (1,12/304,34)= ‰ 3,68 olarak hesaplanır.

Diğer cehheden (güneybatı) başlayacak olan drenaj hattı için eğim hesabı yapılırsa şu şekilde bulunur. Drenaj hattı uzunluğu= 267,94 m ise eğim= (1,12/267,94)= ‰ 4,18 olarak hesaplanır.

İş Sırasında Talep Edilecek Kontrol Talepleri Planı


Drenaj sistemi yapılırken, drenaj borularının eğimine dikkat edilmelidir ve su testi ile eğim kontrolü yapılacaktır.
Drenaj borusunun montajı sırasında içersinde yabancı maddeler olmamasına dikkat edilmelidir.
Geotekstil keçe ile bohçalama yapılırken ek yerkeri 10 cm bindirme ile yapılmalıdır.
Kontrol birimine teslim aşaması; Drenaj kazısının sıkışması kontrolü (el kompaktörü ile sıkıştırılma yapılacak), drenaj sistemi altına serilen mıcır kontrolü, drenaj eğimi kontrolü ve bohçalama sistemindeki mıcır kontrolü olacaktır.

Altyapı Genel Şartnamesi İçerikleri


ŞARTNAME VE STANDARTLAR

Yapılacak olan temel drenaj toplama sisteminde İller Bankası Genel Müdürlüğünün konu ile ilgili teknik şartnameleri kullanılacak, ancak ASKİ Genel Müdürlüğünün Teknik Şartnameleri öncelikli olacaktır.

Yapılacak olan tüm imalatlarla ilgili muayene ve testler kontrol teşkilatının kabul ettiği laboratuarlarda bedeli YÜKLENİCİ tarafından ödenmek üzere yapılacaktır. Muayene ve testler ilgili İŞVEREN’in standartlarında ve toleransları dâhilinde olacaktır.

temel drenajı
Tipik Drenaj Detayı




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder