13 Kasım 2018 Salı

Fore Kazık Nasıl Yapılır


FORE KAZIK İŞLERİ
YAPIM METODU



1.0               Tanımlanan İşin Kapsamı

Bu iş yapım yönteminin amacı “Fore Kazık Çakımı” işlerinin çalışma şartlarını, uygulama metodunu, iş planını ve kalite kontrol aşamalarını belirlemektir.

2.0               Tanımlanan İşin İş Programı

Kazı yapıldıktan sonra kazık çakımı işine başlanabilecek alanlarda, kazı kotları uygun seviyeye geldikten sonra uygulamaya başlanacaktır. Dolgu olması gereken alanında, stabilize dolgu istenen seviye geldikten sonra fore kazık çakımı işine başlanacaktır.

Doldu olan yerlerde önce sıyırma kazısı yapılacaktır. Sıyırma kazısı bittikten sonra stabilize dolgu işlerine başlanacaktır. Stabilize dolgu kotu istenen seviyeye geldikten sonra kazık çakımı işine başlanacaktır.

3.0               Hazırlık İşleri ve Proje Detayları

Fore kazık işlerini yapacak olan firmanın İDARE’ye “Alt Yüklenici Sunumu” yapılarak onayı alınacaktır.

“Fore Kazık İmalat Teslim” tutanakları hazırlanarak “Kontrol Firmasına” imalat teslimatı yapılacaktır. Fore Kazık ile Su ve Isı Yalıtımı birleşim yerlerinde uygulanacak yöntemdeki malzemelerin “Malzeme Sunum Onay Formu” hazırlanarak İDARE biriminden onay alınacaktır.

“Fore Kazık Çakımı” sırasında temel altında “2 mm PVC membran Isı ve Su Yalıtımı” uygulaması olacağı projelerde belirtilmiştir. “Fore Kazık Uygulaması” ve “2 mm PVC membran Su-Isı Yalıtımı” uygulamasının sistem detayları olmalıdır.

Dolgu olan temellerde fore kazık çakımı işi;

Dolgu yapımına başlanmadan önce zemindeki nebati toprak sıyrılacaktır. Nebati toprak sıyrıldıktan sonra dolgu malzemesinin serimi işine başlanacaktır.

Dolgu üst kotu, kazık üst kotuna kadar 1. aşama olarak adlandıracağımız seviyede yapılacaktır. Kazık inşaat işleri (kazık delimi + demirin yerine yerleşimi + beton dökümü) bittikten sonra 2. aşama olarak stabilize dolgunun üst kotunu, grobeton alt kotuna uygun olacak şekilde projeye göre istenen seviyeye getireceğiz. Temel altına dolgu işleri bittikten sonra diğer iş kalemi olan grobeton dökümü işine başlanacaktır.

Kazık betonları bittikten sonra 2 gün beklenecektir. 2 gün beklendikten sonra stabilize dolgu sıkıştırılmasına başlanacaktır. Ayrıca stabilize dolguya başlanmadan önce tabii zemin sıkıştırılacaktır.

Kazı ve Dolgu olan temellerde fore kazık çakımı işi;

Proje detayları ve arazinin mevcut durumundan dolayı temel altının bir kısımda dolgu yapılacak, diğer kısmında da sadece kazı yapılacaktır.

Sadece kazı yapılmasının yeterli olduğu kısımda şu inşaat aşamaları yapılacaktır;  ilk önce kazık üst kotuna kadar kazı yapılacaktır. Kazık inşaat işleri (kazık delimi + demirin yerine yerleşimi + beton dökümü) bittikten sonra stabilize dolgu malzemesi serimi için kazı kotları stabilize dolgu katmanın alt kotuna kadar gelecektir.

Kazık betonları bittikten sonra 2 gün beklenecektir. 2 gün beklendikten sonra stabilize dolgu sıkıştırılmasına başlanacaktır. Ayrıca stabilize dolguya başlanmadan önce tabii zemin sıkıştırılacaktır.

Sadece dolgu yapılması gereken temel alanında ise şu inşaat aşamaları yapılacaktır; ilk önce arazideki nebati toprak sıyrılacaktır. Nebati toprak sıyrıldıktan sonra dolgu malzemesinin serimi işine başlanacaktır. Dolgu üst kotu, kazık üst kotuna kadar 1. aşama olarak adlandıracağımız seviyede yapılacaktır. Kazık inşaat işleri (kazık delimi + demirin yerine yerleşimi + beton dökümü) bittikten sonra 2. aşama olarak stabilize dolgunun üst kotunu, grobeton alt kotuna uygun olacak şekilde projeye göre istenen seviyeye getireceğiz. Temel altına dolgu işleri bittikten sonra diğer iş kalemi olan grobeton dökümü işine başlanacaktır.


4.0               Yapılacak İşin Yapım Metodu ve Sıralaması

Arazi uygun kota getirilecektir. Uygun arazi kotuna gelindikten sonra fore kazık makinesi çalışmaya başlayacaktır.

 Kazık çakılacak olan yerlerin aplikasyonu yapılacaktır.

Kazık aplikasyonu yapılan noktalarda fore kazık makinesi yanaşacaktır. Yanaşma işlemi bittikten sonra fore kazık makinesi kendini teraziye alacaktır.

Teraziye alınmış fore kazık makinesi foraj işlemine başlayacaktır.

Kazık foraj işlemi projedeki uygun kazık alt kotuna geldiğinde foraj işlemi sonlandırılır.

 Uygun kazık alt kotuna gelindikten sonra kazık demirleri kuyuya indirilir.

 Kazık demirleri kuyuya indirildikten sonra beton dökümü işine başlanacaktır.


5.0               Yapılacak İşin Kabul Kriterleri

Aşağıda listesi verilen ve ileride yalnız kod numaraları ile anılacak olan ilgili yayınlar, açıklandıkları oranda bu yapım yönteminin bir parçasını oluşturacaklardır

Türk Standartları (TS): Aşağıdaki Türk Standartlarından halen yürürlükte olanlar veya değişen karşılıkları olan Avrupa Standartları aynı ölçüde geçerli olacaktır.

TS 3167 (Nisan 1978) Kazık Temellerin Hesabı

TS 3168 EN 1536 (Kasım 2001) (Fore) Kazıklar (Yerinde Dökme Betonarme Kazıklar)

6.0        İş Sırasında Talep Edilecek Kontrol Talepleri        

· Kazık noktalarının aplikasyon kontrolü yapılacaktır.
· Kazık demirleri kontrol edildikten sonra kuyuya indirilecektir.
· Kazık alt kotu kontrol edildikten sonra demirler kuyuya indirilecektir.
· Kazık forajı yapıldıktan sonra ortaya çıkan toprak malzeme temel alanından uzaklaştırılacaktır.
· Kazık imalatlarında “Süreklilik Testi” yapılacaktır
· Kazık imalatlarında  “Yükleme Deneyi” yapılacaktır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder