13 Kasım 2018 Salı

Kazıklı Binalar İçin Temel Altı Dolgusu Nasıl Yapılır



YAPI TEMEL ALANLARI ALTINA DOLGU

(KAZIKLI BİNALAR İÇİN)
YAPIM METODU



1.0               Tanımlanan İşin Kapsamı

Bu iş yapım yönteminin amacı “Yapı Temel Alanları Altına Dolgu Yapımı” işlerinin çalışma şartlarını, uygulama metodunu, iş planını ve kalite kontrol aşamalarını belirlemektir.

2.0               Tanımlanan İşin İş Programı

İlgili binanın temel kazısı işi bittikten sonra proje detaylarındaki ölçülere göre temel altı dolgusu yapılacaktır.

3.0               Hazırlık İşleri ve Proje Detayları

Temel altında kullanılacak olan dolgu malzemesinin İDARE’ye sunulmak üzere malzeme onayı alınacaktır.

Dolgu yapılacak olan zeminin laboratuvar test sonuçları hazırlanır. Kazı imalatı kalite kontrol formu onaylandıktan sonra dolgu işlerine başlanacaktır.

Kazık işleri; “Kazık Yapım Metodu” adı altında sunulacaktır. Ayrıca kazık olan temellerde 2mm PVC membran ısı ve su yalıtımı uygulaması olacaktır. Kazık imalatı ile 2 mm PVC membran ısı ve su yalıtımı işi ile ilgili uygulama detayı da “Kazık Yapım Metodu” hazırlanırken verilecektir.

Dolgulu Alanda Kazık İşleri Varsa;

Yapının temel altında dolgu yapılacaktır. Dolgu yapımına başlanmadan önce zemindeki nebati toprak sıyrılacaktır. Nebati toprak sıyrıldıktan sonra dolgu malzemesinin serimi işine başlanacaktır.

Dolgu üst kotu, kazık üst kotuna kadar 1. aşama olarak adlandıracağımız seviyede yapılacaktır. Kazık inşaat işleri (kazık delimi + demirin yerine yerleşimi + beton dökümü) bittikten sonra 2. aşama olarak stabilize dolgunun üst kotunu, grobeton alt kotuna uygun olacak şekilde projeye göre istenen seviyeye getireceğiz. Temel altına dolgu işleri bittikten sonra diğer iş kalemi olan grobeton dökümü işine başlanacaktır.

Kazık betonları bittikten sonra 2 gün beklenecektir. 2 gün beklendikten sonra stabilize dolgu sıkıştırılmasına başlanacaktır. Ayrıca stabilize dolguya başlanmadan önce tabii zemin sıkıştırılacaktır.

Dolgu ve Kazı Gerekli Olan Yapılarda Kazık İşleri Uygulaması;

Binanın temel altının bir kısmında dolgu yapılması ihtiyacı olacaktır. Proje detayları ve arazinin mevcut durumundan dolayı temel altının bir kısımda dolgu yapılacak, diğer kısmında da sadece kazı yapılacaktır.

Sadece kazı yapılmasının yeterli olduğu kısımda şu inşaat aşamaları yapılacaktır;  ilk önce kazık üst kotuna kadar kazı yapılacaktır. Kazık inşaat işleri (kazık delimi + demirin yerine yerleşimi + beton dökümü) bittikten sonra stabilize dolgu malzemesi serimi için kazı kotları stabilize dolgu katmanın alt kotuna kadar gelecektir.

Kazık betonları bittikten sonra 2 gün beklenecektir. 2 gün beklendikten sonra stabilize dolgu sıkıştırılmasına başlanacaktır. Ayrıca stabilize dolguya başlanmadan önce tabii zemin sıkıştırılacaktır.

Sadece dolgu yapılması gereken temel alanında ise şu inşaat aşamaları yapılacaktır; ilk önce arazideki nebati toprak sıyrılacaktır. Nebati toprak sıyrıldıktan sonra dolgu malzemesinin serimi işine başlanacaktır. Dolgu üst kotu, kazık üst kotuna kadar 1. aşama olarak adlandıracağımız seviyede yapılacaktır. Kazık inşaat işleri (kazık delimi + demirin yerine yerleşimi + beton dökümü) bittikten sonra 2. aşama olarak stabilize dolgunun üst kotunu, grobeton alt kotuna uygun olacak şekilde projeye göre istenen seviyeye getireceğiz. Temel altına dolgu işleri bittikten sonra diğer iş kalemi olan grobeton dökümü işine başlanacaktır.



4.0               Yapılacak İşin Yapım Metodu ve Sıralaması

Dolgu Yüzeylerinin Hazırlanması: Zemin yüzeyi dolgu yapılmadan önce 15 cm derinlikte taranacak ve sıkıştırılacaktır. 1/4’den daha dik eğimli yüzeyler, dolgu malzemesinin mevcut malzeme ile kaynaşmasını sağlamak üzere sürülecek, kademelendirilecek veya kırılıp ufalanacaktır. Zeminin nemli olması durumunda zemin yüzeyi en az 15 cm. derinlikte sürülmeli, ufalanmalı, sıkıştırılmalıdır.

Serme İşleri: Uygun malzemeler azami 20 cm lik yatay tabakalar halinde serilecek ve sıkıştırılacaktır. Çamurlu, donmuş veya buz ihtiva eden hiçbir yüzeye malzeme serilmeyecektir.

Sıkıştırma: Sıkıştırılan dolgu için en uygun olacak şekilde silindirler ve kompaktörler kullanılacaktır. Kullanılacak ekipman ile belirlenen sıkıştırmayı elde edecek nem oranını sağlamak üzere ve ihtiyaca göre malzeme nemlendirilecek veya havalandırılacaktır.

Dolgu için uygun olan malzeme  %25 (32-63), %35 (16-32), %40 (0-16) kırmataş malzemelerinin karışımından dolgu yapılacaktır.

5.0               Yapılacak İşin Kabul Kriterleri

Aşağıda listesi verilen ve ileride yalnız kod numaraları ile anılacak olan ilgili yayınlar, açıklandıkları oranda bu yapım yönteminin bir parçasını oluşturacaklardır.

Türk Standartları (TS): Aşağıdaki Türk Standartlarından halen yürürlükte olanlar veya değişen karşılıkları olan Avrupa Standartları aynı ölçüde geçerli olacaktır.

TS  1500     İnşaat Mühendisliğinde Zeminlerin Sınıflandırılması
TS  1900     İnşaat Mühendisliğinde Zemin Laboratuar Deneyleri


6.0        İş Sırasında Talep Edilecek Kontrol Talepleri        

Gerekli Sıkıştırma Derecesi: ilgili toprak cinsi için TS 1900’de belirlenen şekilde elde edilen maksimum kuru yoğunluğun bir yüzdesi olarak ifade edilmiştir.

Maksimum Kuru Yoğunluk Yüzdesi
                                                                                                                                            
Dolgu, Set ve Geridolgu                                                  Kohezyonlu Malzeme   Kohezyonsuz Malzeme
Önerilen yapı altları, bina zemin döşemeleri                      95                                          100
Basamaklar ve kaplamalı alanlar altında                                          
Kaldırım altlarında ve açık alanlarda                                  90                                          95

Testler: Nem‑yoğunluk ilişkileri için laboratuar testleri yukarıdaki sıkıştırma paragrafında verilen referanslara uygun şekilde yapılacaktır. Yüklenici masrafını karşılayarak, proktör testini (4.5 kg çekiç metodu, TS 1900) mevcut nem-yoğunluk ilişkisi ve sıkışma derecesini bulmak için yaptıracaktır. Yüklenici, bu şartnamede belirtilen sıkıştırmanın sağlandığını gösteren testleri masrafı kendisine ait olmak üzere yaptıracaktır. Serilen dolgu tabakası için gerekli testler yapıldıktan sonra test sonuçlarının kopyaları İdare’ye sunulacaktır.

Not: Her 250m2 alanda bir zemin testi alınacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder