13 Ekim 2018 Cumartesi

Temel Grobetonu Dökümü Yapım Metodu


TEMEL GROBETONLARI DÖKÜMÜ

YAPIM METODU



Tanımlanan İşin Kapsamı


Bu iş yapım yönteminin amacı “Yapıların Temel Grobetonlarının Dökümü” işlerinin çalışma şartlarını, kullanılacak araç ve ekip sayısını, uygulama metodunu, iş planını ve kalite kontrol aşamalarını belirlemektir.

Temel Grobetonları olarak bahsedilen; Yapıların temel kazıları tamamlandıktan sonra 10cm kalınlığında C16/20 sınıfı betonun yüzeye dökülmesi işidir. Yapılan bu imalat “Temel Grobetonları İşi” olarak tarif edilecektir.

Tanımlanan İşin İş Programı


İlgili binanın temel kazısı bittikten sonra grobeton dökümü işine başlanacaktır.

Hazırlık İşleri ve Geçici işler


Zeminden çıkacak zemin suları veya yağıştan dolayı biriken yağmur sularını tahliye edilmesi için gerekli önlemler alınacaktır (Su pompalarını temel alanlarında çalışır durumda olması, geçici drenaj hattı gerekirse, zemin suyu toplama çukurları, vb… )

Grobeton dökümü öncesinde zeminin kuru ve su birikintisi olmaması için tüm önlemler önceden alınacaktır. Grobeton dökümü bittikten sonra da temel kazı alanlarının kuru tutulmasını sağlayacağız.

Grobeton dökümü yapılacak olan zeminin topoğrafik kotları incelenecek. Eğer kotlarda uygunsuz bir durum varsa düzeltme işlemleri yapılmadan grobeton dökülmeyecek. 

Yapılacak İşin Yapım Metodu ve Sıralaması

Harita ölçüm ekibi bina temeli sınırlarına göre grobetonunu 10 cm öteleyerek aplikasyonunu yapar. Aplikasyonu tamamlanan grobeton sınırlarının kalıp imalatına başlanır ve tamamlanır.

Grobeton kalınlığı 10 cm olacaktır. Grobeton yüzeylerinin düzgün kotta olması için belli aralıklarda zemine grobeton üstü betonun kotunu belirtecek demir kazıklar çakılır. Bu demir kot kazıklarında grobetonun hangi seviyede biteceği gösterilir.

Grobeton yüzelerinin düzgün olması gerekmektedir. Çünkü grobetondan sonra PVC 2mm Membran uygulaması yapılacaktır. Grobeton yüzeyinde bitişlerindeki hatalar PVC 2mm Membran izolasyonu için istenmeyen, uygunsuz imalat olacaktır.

Grobeton yüzeyinin düzgün olması gerekir ve grobeton dökümünde beton baskı malası kullanılmalıdır.

Yapılacak İşin Kabul Kriterleri


İlgili Yayınlar:

Aşağıda listesi verilen ve ileride yalnız kod numaraları ile anılacak olan ilgili yayınlar, açıklandıkları oranda bu yapım yönteminin bir parçasını oluşturacaklardır.

Türk Standartları (TS): Aşağıdaki Türk Standartlarından halen yürürlükte olanlar veya değişen karşılıkları olan Avrupa Standartları aynı ölçüde geçerli olacaktır.
  • (TS 500) “Beton Sınıfları ve Dayanımları”
  • (TS 500) “Betonarme Yapıların Yapım ve Tasarım Kuralları”
  • (TS 11222) “Hazır Beton Sınıflandırma Kriterleri”
  • (TS EN 206) “Beton Performans, İmalat ve Uygunluk”
  • (TS EN 197-1) Çimento Standardı
  • (TS 706 EN 12620) Beton Agregaları ve Deneyleri
  • (TS 3452) Beton-Kimyasal Katkı Maddeleri
  • (TS 3068) Laboratuvarda Beton Deney Numunelerinin Hazırlanması

Beton Sınıfları ve Dayanımları Standardı Tablosu:

Beton Sınıfları ve Dayanımları (TS500)
Beton Sınıfı
Karakteristik Silindir
(150 mm x 300 mm)
Basınç Dayanımı, fck
Mpa
Eşdeğer Küp
(150mmx150mm)
Basınç Dayanımı, fck Mpa
Karekteristik eksenel
çekme Dayanımı, fctk
Mpa
28 Günlük Elastisite
Modülü Ec
Mpa
C16
16
20
1,4
27000


İş Sırasında Talep Edilecek Kontrol Talepleri


Grobeton dökmek için uygun kazı kotuna gelen temellerin zemini ve zemin kotları İDARE tarafından uygundur onayı alınmadan inşaat işlerine başlanmayacaktır.

Zemin yüzeyinde olan çöp, artık malzeme ve serbest toprak malzeme varsa temizlik yapılmalıdır.

Grobeton dökümünde kullanılan C16/20 betonu laboratuvar ortamında teste tabi tutulur ve deney sonuçları İDARE’ye sunulur

örnek imalat
Grobeton örnek dökümü


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder