27 Mart 2019 Çarşamba

Gazbeton Duvar Örme İşi Nasıl Yapılır ve Yapım Yöntemi


GAZBETON ÖRGÜ TUTKALI İLE GAZBETON DUVAR ÖRME ŞARTNAMESİ


Konu: GAZBETON BLOKLAR İLE DUVAR ÖRÜMÜ
Uygulama: G3 Sınıfı, malzemeden imal edilecek duvarlarda imalat şartları aşağıda tanımlanmıştır.

‐Kargir Duvar Örme Kurallarına Uygun Olarak Gazbeton Bloklar ile İç‐Dış Duvar Örülmesi:

Gazbeton blokların, diğer yardımcı malzemelerin; taban harcı için kum, çimento ve su, yapıştırma için Gazbeton örgü tutkalı, malzemelerinin stok sahasından alınması, taşıtlara yüklenmesi, duvar örülecek yere nakliyesi, indirilmesi, istifi.

Duvar boyunca ilk sıraya, tesviye sağlamak üzere taban harcı konulacak, tabana yerleştirilen tesviye harcı ile temas eden Gazbeton duvar bloğu alt yüzeyi ıslatılacaktır.

Duvar uygulamasına geçmeden önce, bir matkap ucuna takılı karıştırma aparatı ile bünyesinde hiç topak kalmayacak şekilde, 1 hacim suya 3 hacim örgü tutkalı ilavesi ile örgü tutkalı partiler halinde hazırlanacaktır. Örgü tutkalı suya yavaş yavaş ilave edilirken, sürekli karıştırılacak. Bu karışımın hazırlanmasından 15‐20 dakika sonra, örgü tutkalının kullanımına başlanarcak. Ucu taraklı tutkal malası kullanılarak, derz kalınlığı 2‐3 mm olacak şekilde örgü tutkalı blok yüzeylerine (yatay ve düşey yüzeylere) sürülecektir.

Genel Teknik Şartnamesi, proje ve detaylarına göre her cins Gazbeton blokların uzun olan yüzeyleri duvar uzunluğu boyunca, kısa olan yüzeyleri de duvar yüksekliği yönünde yerleştirilecektir. Gazbeton blokların ilk sıralarının örümün de tesviye sağlamak üzere taban harcı konulacak, tabana yerleştirilen tesviye harcı ile temas eden Gazbeton duvar bloğu alt yüzeyi ıslatılacaktır. Blokların düşey ve yatay derz yüzeyleri teraziye alınarak, bu yüzeylerde hiçbir boşluk kalmayacak ve derzlerinde hiçbir ışık sızıntısı olmayacak şekilde taraklı tutkal malası kullanılarak tutkal uygulanacaktır.

Tesviye harcı üzerine yatay ve düşey terazisi dikkate alınan, muntazam örülü ilk sıra duvar blokları üstündeki diğer Gazbeton blok sıralarının uygulanmasında; yine taraklı mala kullanımı ile 2‐3 mm kalınlığında örgü tutkalı, yatay derz yerlerine, derzleri tamamen kapatacak şekilde serilecektir. Ardından yerine konulacak ve duvar bloğunun düşey derz yerine (blok alnına) taraklı tutkal malası kullanılarak 2‐3mm kalınlığında örgü tutkalı sürülecektir. Aynı esaslar dahilinde lastik tokmak kullanımı ile Gazbeton blok hafifçe vurularak daha önce yerleştirilen bloğa doğru preslenecek, bir önceki blokla arasında boşluk kalmayacak bir biçimde sıkıştırılacaktır. Bu yapılırken bir su terazisi ile gerekli olan yatay, düşey doğrultuda terazi kontrolü de yapılacaktır. Benzer işlemler diğer blokların yerleştirilmesi sırasında da yapılacaktır. Terazisinde ve şakulünde duvar örme işi bu uygulama yöntemi ile tamamlanacaktır.

Duvar örgüsünde bilinen kural ve kaideler göz önünde bulundurularak bloklar derz derz üzerine getirilmeyecektir. (Blokların düşey derz yerlerinde bini mesafesi hiçbir zaman 15 cm.’in altında kalmamalıdır.) Uygulamada gereken kesme işlemi yapılacak, Gazbeton blokların yerleşiminde bini mesafesine azami seviyede dikkat sarf edilecektir. Blok sıralarında düşey derz yerinin olabildiğince bir alttaki bloğun ortasına gelmesine özen gösterilecektir.

Duvar ile betonarme kiriş/döşeme veya yatay hatıl birleşim yerlerinde; duvar ile bunlar arasında 1,5 ila 2,5 cm boşluk bırakılacak ve bu boşluk taşyünü malzemesi ile doldurulacaktır. Ayrıca ahşap veya yangına dayanımlı poliüretan köpük ile 120 cm aralıklarla sıkıştırılıp takozlanacaktır. Duvar bloklarının kendi aralarında, derzlerinde Gazbeton örgü tutkalı olacaktır. Hiç boşluk kalmayacak şekilde birleşim oluşturulacaktır.

Duvarın bağlandığı taşıyıcı sistemin çelik veya betonarme olmasına bakılmaksızın, her 3 sırada bir galvanizlenmiş metal köşebent bağlantı parçasının (Genişliği 4 cm, kalınlığı 1,5‐2,0 mm, kolona gelen kol uzunluğu 5 cm‐ yüzeyi deliksiz ve duvarın yatay derzine gelen kol uzunluğu 15 cm yüzeyi delikli) kısa kolu, kolon, perde veya düşey hatıla çivi tabancası ile tek bir çivi çakılarak yerleştirilecektir. Uzun olan diğer delikli kolu da duvarın yatay derzi üzerine yerleştirilecek ve metal köşebendin delikli kısmı derz üzerine yerleştirildikten sonra üzerine taraklı mala ile Gazbeton örgü tutkalı sürülecektir. Böylelikle taşıyıcı sistemle duvar bağlantısı sağlanacaktır. Bu işlemin ardından duvar örülmesine tariflenen yöntemle devam edilecektir.

Bir duvarın teşkilinde gereken durumlarda duvarın kararlılığını (stabilitesini) sağlamak üzere yapılacak düşey hatıllar için 4m’de bir,yatay hatıllar için yükseklik olarak 3m’de bir uygulanacaktır.Ancak  mevcut pencere ve kapı lentolarının yerine yatay hatıllar bu kotta boydan boya uygulanacaktır.

Bir yatay hatıl üzerine yapılacak duvar uygulamasında; bir duvar uygulamasına başlanılırken tariflenen esaslar içeriğinde uygulamaya başlanılacaktır. İlk sıra yine harçlı olacaktır. Duvar örgüsünde yapılan işlemler tekrar edilerek kiriş veya döşeme altına kadar duvar uygulamasına devam edilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder