13 Kasım 2018 Salı

Çevre Duvarı (İhata) Nasıl Yapılır ve Güvenlik Duvarı Çiti Yapımı



ÇEVRE DUVARI (İHATA)

YAPIM METODU

1.0               Tanımlanan İşin Kapsamı


Bu iş yapım yönteminin amacı projesinde “Çevre Duvarı Yapımı” işlerinin çalışma şartlarını, kullanılacak araç ve ekip sayısını, uygulama metodunu, iş planını ve kalite kontrol aşamalarını belirlemektir.

2.0               Tanımlanan İşin İş Programı
                                                                     
Çevre Perdeleri inşaat işleri kapsamındaki anlatılan iş kalemleri; kalıp, demir, beton dökümü, telçit fens teli ve güvenlik çiti yapılması işleri olacaktır.

3.0               Hazırlık İşleri ve Geçici işler

İDARE’ye kullanılacak olan beton sınıfının malzeme sunumu yapılarak onay alınacaktır. İmalatı yapacak olan alt yüklenici varsa İDARE’ye Taşeron Sunum Formu hazırlanarak sunulacaktır.

Ayrıca “İmalat Kabul Formu” hazırlanarak kontrol birimine imalat teslim edilecektir. Kontrol birimine teslimat aşamaları sırasıyla şunlar olacaktır; Kazı teslimatı, grobeton teslimatı, temel kalıbı teslimatı, temel demiri teslimatı, temel betonu dökümü teslimatı, perde demiri teslimatı, perde kalıbı teslimatı (perde şakul testi, perde x,y doğrultu testi), perde kot ve beton dökümü teslimatı, perde kalıbı sökümü teslimatı, tij sökümü teslimatı, beton kürü uygulama teslimatı olacaktır.

4.0               Yapılacak İşin Yapım Metodu ve Sıralaması

İstinat perdelerinin temel imalatı için önce temel kazısı yapılacaktır. Temel kazısı biten kısımlarda C16 grobeton dökülecektir. İstinat temelleri ve istinat perdelerinde C30 sınıfı beton kullanılacağı projede belirtilmiştir.

Grobeton imalatı bitmiş alanlarda harita ölçüm grubu, temel aplikasyonunu yapacaktır. Temel aplikasyonu bittikten sonra kalıpçı ekibi temel yan kalıplarının aksını çakacaktır. Aks çakımı işi bittikten sonra yan yüzey kalıplarının montajına başlanır. Kalıp imalatı bittikten sonra demirci ekibi temelin alt donatılarını yerleştirir. Paspayı ile montajı tamamlanan alt donatıdan sonra sehpa donatısı montajına geçilir. Sehpa donatısının yerine yerleştirilmesi tamamlandıktan sonra üst donatı montajına başlanır. Filiz montajının da tamamlanması beklenir. Beton betonu için Temel Üst Kotu verilir. Temel betonu dökümü, verilen beton üst kotuna uyarak yerine yerleştirilir.

Temel betonu bittikten sonra istinat perdesindeki x, y demir donatılarının montajına geçilir. Demir montajı biten kısımlarda önce kalıbın bir yüzü kapatılır. Demir donatısı teslimatı yapıldıktan sonra diğer kalıp yüzeyi kapatılarak montaja geçilir. Kalıplar arasındaki tij bağlantısı yapılarak montaj tamamlanır. Perde imalatında kalıp ve kot teslimatı yapıldıktan sonra beton döküme başlanabilir.

İstinat perdelerinin betonunun dökümünde 1 adet beton pompası kullanılacaktır. Temel ve perde betonlarında 2 adet vibratör (50mm) kullanılacaktır.

5.0          Telçit Fens Teli ve Güvenlik Çiti Uygulaması

(TELÇİT FENS TELİ VE TEL ÜSTÜVANE FİZİKİ GÜVENLİK ÇİTİ YAPILMASI (BETON DUVAR ÜZERİ MONTAJ)

Çevre duvarı üzerine “u” biçiminde iç açıklığı 300 mm olan NPU80 galvanizli profil, duvar üzerine projesinde belirtildiği şekilde önlü arkalı 3 noktadan Ø20 ankrajlar ile duvara bağlanacaktır. Üzerine gelecek olan fens tel çiti 4x4 cm göz açıklıklı sıcak daldırma galvanizli kafes tel örgü (galvaniz kaplama oranı min.200 gr/m²), en az 200 cm yüksekliğinde ve 250 cm boyunda olacaktır. Çitte kullanılacak çelik tel en az 4 mm. kalınlığında sıcak daldırma galvanizli olacaktır.

Fens çiti için kullanılacak direkler çelik, Ø60×2mm ebatlarında sıcak daldırma galvanizli düz boru direk olacak, 150 x150 mm flanşlarla NPU 80 galvanizli u profil üzerine kaynakla montajı yapılacaktır. Montaj direkleri duvar üstü 205 cm dik kısım ve yatayla 45o’lik açı yapan, dik açıda en az 30 cm yüksekliğinde V kısım olmak üzere toplam 235 cm yükseklikten oluşacaktır.
V kısmın içerisine jiletli üstüvane tel koyulacaktır.

Her beş direkten birine ve her köşe dönüşünde yer alan direklere, her iki yan taraftan olmak üzere 350 cm uzunluğunda Ø 60x3,0 mm galvanizli boru payandalar ile boru direklere bayrak kısmından civatalı sabitlenecektir. Payanda ayakları aynı ebatlarda duvara ankre edilecektir.

Direklerin sabitlenmesi yapıldıktan sonra, boru direklerin üst kısımlarına çatal başlık civatalanarak sağlı sollu toplamda dört sıra 3 mm sıcak daldırma galvanizli (min.200 gr/m²) dikenli çekilerek orta kısmına Ø 45 cm çapında sıcak daldırma galvanizli (min.200 gr/m²) helezon tel üstüvane (jiletli tel) monte edilecektir.  Jiletli tel, her bir gergi teline her iki direk arasında en az üç noktadan çelik montaj klipsleri ile bağlanıp, pensesi ile sıkılacaktır.

Direkler arası alttan, üstten ve ortadan üç adet 4 mm TSE sıcak daldırma galvanizli (min.200gr/m²) gergi teli ile birlikte, 200 cm yüksekliğinde 4 mm 50x50 sıcak daldırma galvanizli kafes tel örgü (galvaniz kaplama oranı min.200 gr/m ²) çekilerek,  her bir gergi teline her iki direk arasında en az üç noktadan çelik montaj klipsleri ile bağlanıp, pensesi ile sıkılacaktır.

Gergi teli bağlantı detayları gergi tellerinin kopması durumunda diğer tellerin etkilenmemesi için direklerde delik açılıp buraya kelepçe ile monte edilecektir. Gergi teli bindirmeleri ve birbirlerine ekleme noktalarında kopmayı engelleyecek detayda kelepçe sistemi kullanılacaktır.

Fens çiti, direk ve montaj elemanlarının galvanizlenmesi ASTM.A123, ASTM.A153 ile TSE 914 standartlarına göre olacaktır. Uygunlukları test edilebilecektir.

Direklerin havaya bakan kısımları kapalı olacaktır.

Onaylı projesine göre ve yukarıda tarif edilen özelliklerde fens teli, tel üstüvane direk, tel üstü jiletli teli, germe teli, her türlü aparatı arka -ön destekleri, kontvatmanlar, ana ve tutucu direklerin malzeme temini, direklerin beton duvara montajı, tel çekme, gerdirme ve montaj için gerekli her türlü aparat dahil tüm işler için gerekli her türlü malzeme ve zaiyatı, işçilikleri, nakliye, saha içi ve saha dışı yükleme, boşaltma, yatay ve düşey taşıma, alet ve ekipmanların giderleri, müteahhit karı ve genel giderler, tüm aksesuarları dahil yapılmasıdır. 

Ölçü :    Montajı yapılan telçitin uzunluğu ölçülür.

6.0          Uygulamada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar


Çevre Duvarları betonarme imalatında temellerde dilatasyon uygulanmayacaktır. Sadece çevre duvarlarının perdelerinde 22,90m’lik dilatasyon uygulanacaktır. Perde dilatasyonları arasında 2cm boşluk olacaktır. 2 cm strafor dilatasyon boşluğuna yerleştirilecektir.

İstinat duvarlarının kalıbı plywood malzeme olup, tij deliklerinin yerlerinin düzenli olması sağlanacaktır.

Kalıp sökümü süresi iki gün sonrası için planlanacaktır.

Beton dökümü öncesi kalıp içinde sulama ile uygun ortam hazırlanacaktır. Beton dökümü bittikten sonra kalıp sökülecek, kalıp sökümü bittikten sonra betonarme yüzeyler sulanacaktır.

Beton dökümü sırasında max. düşüş yüksekliği 1.5m’yi geçmeyecektir.

Beton dökümü en az 2 katmanda teşkil edilecektir ve vibratör kullanımında; önceki katman ile yeni katman arasındaki birleşime de vibratör uygulanacaktır.

Beton pompası için kullanılan kauçuk hortumun çapı 4 inç (10,16 cm) boyutlarındadır. Demir donatısını engellemeden beton dökümüne geçilebilecektir.

C30 “S3” sınıfına göre slump testi taze betondan alınacaktır.

Beton Vibratörü Kullanımı: Tüm taze beton, vibratörle veya kürekleme, çatallama ve şişleme suretiyle iyice sıkıştırılacak ve betonun tüm donatı çevresine, gömülü aksam etrafına ve kalıp köşelerine tamamen nüfuz etmesi sağlanarak betonda hava boşlukları veya çakıl kümelenmeleri ile gözenekler ve zayıf yüzeyler oluşmasına meydan verilmeyecektir. Maksimum agrega boyutunun büyük veya betonla temas eden kalıp yüzüylerinin fazla ve donatının sık olduğu durumlarda kalıp vibratörlerinin kullanılması yararlı olur. Kullanılacak vibratörler, yerine göre en büyük ebat ve güçte olacak ve dakikada 8000 titreşimden az kapasiteli olmayacaktır. Vibratörler, bu konuda deneyimli işçiler tarafından kullanılacaktır. Taze betonun vibratör kullanılarak kalıp içinde yerinin değiştirilmesine izin verilmeyecektir. Vibratörler yaklaşık 45 cm aralıklarla betona daldırılacaktır. Vibratörün her daldırma süresi betonun sıkışmasına yeterli olacak, ancak ayrışmaya neden olacak kadar uzun olmayacak ve 5 15 saniye arasında olacaktır. Tüm beton döküm işleri esnasında, şantiyede gerekli sayıda yedek vibratörler bulundurulacaktır. Çıplak beton olarak kalacak yüzeylerde vibratör ile beton şerbetinin kalıp yüzeyini örtmesi sağlanacak, gerektiğinde kalın agrega geriye, kalıp yüzeyinden içeri itilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder