15 Ekim 2018 Pazartesi

Yapı Temelleri Altına Stabilize Dolgu Yapılması



YAPI TEMEL ALANLARI ALTINA DOLGU
YAPIM METODU


Tanımlanan İşin Kapsamı


Bu iş yapım yönteminin amacı “Yapı Temel Alanları Altına Dolgu Yapımı” işlerinin çalışma şartlarını, uygulama metodunu, iş planını ve kalite kontrol aşamalarını belirlemektir.

Tanımlanan İşin İş Programı


İlgili binanın temel kazısı işi bittikten sonra proje detaylarındaki ölçülere göre temel altı dolgusu yapılacaktır.

Hazırlık İşleri ve Geçici işler


Temel altında kullanılacak olan dolgu malzemesinin İDARE’ye sunulmak üzere malzeme onayı alınacaktır.

Dolgu yapılacak olan zeminin laboratuvar test sonuçları hazırlanır. Kazı imalatı kalite kontrol formu onaylandıktan sonra dolgu işlerine başlanacaktır.

Yapılacak İşin Yapım Metodu ve Sıralaması


Dolgu Yüzeylerinin Hazırlanması: Zemin yüzeyi dolgu yapılmadan önce 15 cm derinlikte taranacak ve sıkıştırılacaktır. 1/4’den daha dik eğimli yüzeyler, dolgu malzemesinin mevcut malzeme ile kaynaşmasını sağlamak üzere sürülecek, kademelendirilecek veya kırılıp ufalanacaktır. Zeminin nemli olması durumunda zemin yüzeyi en az 15 cm. derinlikte sürülmeli, ufalanmalı, sıkıştırılmalıdır.

Serme İşleri: Uygun malzemeler azami 15 cm lik yatay tabakalar halinde serilecek ve sıkıştırılacaktır. Çamurlu, donmuş veya buz ihtiva eden hiçbir yüzeye malzeme serilmeyecektir.

Sıkıştırma: Sıkıştırılan dolgu için en uygun olacak şekilde silindirler ve kompaktörler kullanılacaktır. Kullanılacak ekipman ile belirlenen sıkıştırmayı elde edecek nem oranını sağlamak üzere ve ihtiyaca göre malzeme nemlendirilecek veya havalandırılacaktır.
Dolgu için uygun olan malzeme  %25 (32-63), %35 (16-32), %40 (0-16) kırmataş malzemelerinin karışımından dolgu yapılacaktır.


Yapılacak İşin Kabul Kriterleri


Aşağıda listesi verilen ve ileride yalnız kod numaraları ile anılacak olan ilgili yayınlar, açıklandıkları oranda bu yapım yönteminin bir parçasını oluşturacaklardır.

Türk Standartları (TS): Aşağıdaki Türk Standartlarından halen yürürlükte olanlar veya değişen karşılıkları olan Avrupa Standartları aynı ölçüde geçerli olacaktır.

  • TS  1500     İnşaat Mühendisliğinde Zeminlerin Sınıflandırılması
  • TS  1900     İnşaat Mühendisliğinde Zemin Laboratuar Deneyleri

İş Sırasında Talep Edilecek Kontrol Talepleri


Gerekli Sıkıştırma Derecesi: ilgili toprak cinsi için TS 1900’de belirlenen şekilde elde edilen maksimum kuru yoğunluğun bir yüzdesi olarak ifade edilmiştir.

Maksimum Kuru Yoğunluk Yüzdesi
Dolgu, Set ve Geridolgu                    Kohezyonlu Malzeme Kohezyonsuz Malzeme
Önerilen yapı altları, bina zemin döşemeleri                                 95                100
Basamaklar ve kaplamalı alanlar altında              
Kaldırım altlarında ve açık alanlarda                      90                95

Testler: Nem yoğunluk ilişkileri için laboratuar testleri yukarıdaki sıkıştırma paragrafında verilen referanslara uygun şekilde yapılacaktır. Yüklenici masrafını karşılayarak, proktör testini (4.5 kg çekiç metodu, TS 1900) mevcut nem-yoğunluk ilişkisi ve sıkışma derecesini bulmak için yaptıracaktır. 

Yüklenici, bu şartnamede belirtilen sıkıştırmanın sağlandığını gösteren testleri masrafı kendisine ait olmak üzere yaptıracaktır. Serilen dolgu tabakası için gerekli testler yapıldıktan sonra test sonuçlarının kopyaları İdare’ye sunulacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder