15 Ekim 2018 Pazartesi

Temel Altına PVC Membran Su ve Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır


TEMEL ALTI, YANI ve AMPATMAN KISMI
 JEOMEMBRAN BOHÇALAMA YÖNTEMİ İLE SU VE ISI İZOLASYONU YAPIM METODU


Tanımlanan İşin Kapsamı


Bu iş yapım yönteminin amacı “Yapıların Temel Altının Su ve Isı Yalıtımı” işlerinin çalışma şartlarını, kullanılacak araç ve ekip sayısını, uygulama metodunu, iş planını ve kalite kontrol aşamalarını belirlemektir.

Tanımlanan İşin İş Programı

Yapının temel altlarına dökülmüş grobeton işlerinin bitmesinden sonra mütemadiyen başlayacaktır. 

Hazırlık İşleri ve Geçici işler


İDARE’ye temel altında kullanılacak olan 2mm PVC Esaslı Jeomembran, Keçe, 5cm XPS malzemeleri sunumu yapılarak onay alınacak. Sahaya gelen malzemelerin istifleneceği alanlar belirlenecek. 2mm PVC Esaslı Jeomembran Su Yalıtımı, Keçe, 5cm XPS malzemeleri soğuk, sıcak, karlı ve yağışlı hava durumlarında doğa etmenlerine karşı korunacaktır.

Temel yanı ve ampatman kısmında kullanılacak olan Koruyucu Drenaj Levhası için de malzeme sunumu yapılarak onay alınacaktır. Koruyucu Drenaj Levhası malzemesi istiflenirken soğuk, sıcak, karlı ve yağışlı hava durumlarında doğa etmenlerine karşı korunacaktır.

Yapılacak İşin Yapım Metodu ve Sıralaması


İlk önce uygulanacak temel alanının grobetonu tamamlanmış olmalıdır. Grobeton yüzeyinde kimyasal herhangi bir madde (yağ, mazot, bitüm, beton artığı vb.) olmamalıdır. Grobeton yüzeyine helikopter perdah yapılacaktır. 

Yüzeylerde jeomembranların delinme ve kesilmelerine neden olabilecek sivri uçlu demirler varsa ortadan kaldırılmalıdır.

PVC Jeomembranlar ek bini yerlerinde; uzun kenarda 10 cm, kısa kenarda 10 cm bindirme yapılmalıdır.

Keçe ve daha sonra 5 cm XPS malzemesi tekrar keçe proje detaylarına göre serilir ve sonrasında 10 cm koruyucu beton dökülür.

Ayrıca jeomembranların temelden perde duvar yüzeylerine geçişlerinin sürekli olması için temel yan yüzeylerinin kalıbı ile birlikte uygulama yapılır. Temel yanı ve ampatmanlarında PVC Jeomembran uygulamasından sonra Keçe+5 cm XPS+ Keçe+ Koruyucu Drenaj Levhası detaya göre uygulanacak ve bunlar yeterli uzunlukta ve aralıkta yapışkanlı dübele tutturulup mantar tıpa ile kapatılacaktır. Perdeden gelen PVC membran temelden gelen izolasyonun üzerine binili olarak uygulanacaktır.

Uygulamada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Tüm örtü katmanları aynı yönde açılmalıdır.
  • Borular, kablolar ve diğer elemanlar yüzünden yalıtım delinmesinden kaçınılmalıdır. Eğer proje yüzünden yalıtımın delinmesi gerekiyorsa geçiş flanşları ile çözüme geçilmelidir.
  • Temel altından geçip, izolasyonu delen tesisat imalatları yoktur. Temel yanı ve ampatmanlarda varsa topraklama geçişleri, elektrik ve mekanik tesisatları geçişlerinde uygun yöntemler uygulanacaktır.
  • Temel betonunda x, y doğrultusundaki köşeli kısımlar, spiral taş silme aleti ile pah yapılacaktır.  (İzolasyonun temel köşelerinde yırtılmaması için)
  • Temel ve perde birleşimlerinde tamir harcı ile pah yapılacaktır.
  • Uygulanacak yüzeyde temizlik yapılmadan başlanmamalı.
  • 10 cm kalınlığında dökülecek C16 koruyucu betonun bitiş yüzeyleri düzgün ve pürüzsüz olmalıdır.
  • Temel altındaki kalan PVC jeomembranlar birbirine robot kaynak makinesi ile birleştirilir. Bu birleşim yerlerinde hava test kanalları oluşur. Bu hava kanalları robot kaynak makinesinin birleşim yerlerini dikerken kendiliğinden oluşan bir kısımdır. Bu kava test kanallarının iki ucu pense ile kapatılı ve kompresör ile 2 atm bar hava verilir. 10 dk süre zarfında bekleyecek olan bu test %10 basınç kaybına kadar limiti vardır. Eğer bu test sonuçlarını geçerse uygulama düzgün yapılmış kabul edilir eğer değilse sökülerek yeniden dikiş yapılır.
jeomembran
PVC Jeomembran Geçiş Flanşı

jeomembran
PVC Jeomembran Geçiş Flanşı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder