13 Kasım 2018 Salı

Yapıların Temel İçine Geri Dolgusu Nasıl Yapılır



YAPILARIN TEMEL İÇİNE DOLGU
YAPIM METODU
(YÜZER DÖŞEME ALTI DOLGUSU)


1.0               Tanımlanan İşin Kapsamı


Bu iş yapım yönteminin amacı “Yapı Temel İçlerine Dolgu Yapımı” işlerinin çalışma şartlarını, uygulama metodunu, iş planını ve kalite kontrol aşamalarını belirlemektir.

2.0               Tanımlanan İşin İş Programı

İlgili binanın temel betonu dökümü bittikten sonra DAH, Kolon, Perde vb. dolgu içinde kalacak olan seviyelerdeki betonarme imalatları başlayacaktır. İlgili betonarme elemanların inşaat işleri (kalıp+demir+beton) bittikten sonra bina içi stabilize dolgusuna başlanacaktır.

3.0               Hazırlık İşleri ve Çalışma Detayları

Temel içinde kullanılacak olan dolgu malzemesinin İDARE’ye sunulmak üzere malzeme onayı alınacaktır.

“Temel İçi Dolgu İmalatı” teslim tutanağı hazırlanarak “Kontrol Firmasına” işin teslimatı yapılacaktır.

Bina içi dolgusu işlerinde kullanılacak araç ve ekipmanlar şunlar olacaktır; JCB, Ekskavatör, Silindir, Kompaktör vb. araçlar kullanılacaktır. Perde, kolon, vb. betonarme taşıyıcı sistemin köşelerinde dolgu sıkışması için el kompaktörü kullanılacaktır.

4.0               Yapılacak İşin Yapım Metodu ve Sıralaması

Serme İşleri: Uygun malzemeler 3 tabaka halinde, yatay olarak serilecek ve sıkıştırılacaktır. Çamurlu, donmuş veya buz ihtiva eden hiçbir yüzeye malzeme serilmeyecektir.

Sıkıştırma: Sıkıştırılan dolgu için en uygun olacak şekilde silindirler ve kompaktörler kullanılacaktır. Kullanılacak ekipman ile belirlenen sıkıştırmayı elde edecek nem oranını sağlamak üzere ve ihtiyaca göre malzeme nemlendirilecek veya havalandırılacaktır.

Dolgu için uygun olan malzeme  %25 (32-63), %35 (16-32), %40 (0-16) kırmataş malzemelerinin karışımından dolgu yapılacaktır.


5.0               Yapılacak İşin Kabul Kriterleri

Aşağıda listesi verilen ve ileride yalnız kod numaraları ile anılacak olan ilgili yayınlar, açıklandıkları oranda bu yapım yönteminin bir parçasını oluşturacaklardır.

Türk Standartları (TS): Aşağıdaki Türk Standartlarından halen yürürlükte olanlar veya değişen karşılıkları olan Avrupa Standartları aynı ölçüde geçerli olacaktır.

TS  1500     İnşaat Mühendisliğinde Zeminlerin Sınıflandırılması
TS  1900     İnşaat Mühendisliğinde Zemin Laboratuar Deneyleri

6.0        İş Sırasında Talep Edilecek Kontrol Talepleri        

Gerekli Sıkıştırma Derecesi: ilgili toprak cinsi için TS 1900’de belirlenen şekilde elde edilen maksimum kuru yoğunluğun bir yüzdesi olarak ifade edilmiştir.
Maksimum Kuru Yoğunluk Yüzdesi
                                                                                                                                            
Dolgu, Set ve Geridolgu                                                   Kohezyonlu Malzeme   Kohezyonsuz Malzeme
Önerilen yapı altları, bina zemin döşemeleri                      95                                          100
Basamaklar ve kaplamalı alanlar altında                                          
Kaldırım altlarında ve açık alanlarda                                   90                                          95

Testler: Nem‑yoğunluk ilişkileri için laboratuar testleri yukarıdaki sıkıştırma paragrafında verilen referanslara uygun şekilde yapılacaktır. Yüklenici masrafını karşılayarak, proktör testini (4.5 kg çekiç metodu, TS 1900) mevcut nem-yoğunluk ilişkisi ve sıkışma derecesini bulmak için yaptıracaktır. Yüklenici, bu şartnamede belirtilen sıkıştırmanın sağlandığını gösteren testleri masrafı kendisine ait olmak üzere yaptıracaktır. Serilen dolgu tabakası için gerekli testler yapıldıktan sonra test sonuçlarının kopyaları İdare’ye sunulacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder