27 Mart 2019 Çarşamba

Yapı Yüzer Döşemeleri Nasıl Yapılır


YAPI YÜZER DÖŞEMELERİ
YAPIM METODU



1.0.Tanımlanan İşin Kapsamı


Bu iş yapım yönteminin amacı “Yapı Temel İçlerinde Yapılacak Yüzer Döşeme” işlerinin çalışma şartlarını, uygulama metodunu, iş planını ve kalite kontrol aşamalarını belirlemektir.

2.0.Tanımlanan İşin İş Programı

İlgili binanın temel içi dolgusu bittikten sonra yüzer döşeme işleri kapsamında sırasıyla çift kat 150 µ kalınlıkta polietilen naylon, çift kat çelik hasır serimi, genleşme derzi için XPS (2cm) montajı, yüzer döşeme betonu dökümü, çatlama derzi kesimi işleri (çatlama derzi elastik dolgusu olmayacaktır), genleşme derzi elastik dolgu işleri yapılacaktır.

3.0. Hazırlık İşleri ve Çalışma Detayları

Yüzer döşeme iş kaleminde kullanılacak olan çelik hasır, elastik dolgu malzemeleri için İDARE’ye sunulmak üzere malzeme onayı alınacaktır.
“Yüzer Döşeme İmalatı” teslim tutanağı hazırlanarak “Kontrol Firmasına” işin teslimatı yapılacaktır.
Yüzer döşeme işlerinde kullanılacak araç ve ekipmanlar şunlar olacaktır; Derz kesme makinesi, çelik hasır kesme makası, paspayı, elastik dolgu malzemesi, XPS 2cm, vb. kullanılacaktır.

4.0. Yapılacak İşin Yapım Metodu ve Sıralaması


Çelik Hasır Serimi: Sıkıştırılmış temel içi dolgusu üzerine çift kat 150 µ kalınlıkta polietilen naylon serimi işi bittikten sonra çelik hasır serimi işine başlanacaktır. Çelik hasırların paspayları alt ve üst kısımlarda 5cm olacak şekilde döşenecektir. 2*Q188/Q188 tip çelik hasır kullanılacaktır. Çelik hasırlar çift kat serilecektir ve ilk önce 5cm paspayları koyulduktan sonra ilk kat olan çelik hasır montajına başlanacaktır. İlk kat çelik hasır katmanı bittikten sonra 2. katmanın çelik hasırı serilerek beton dökümüne hazır hale getirilecektir.

Genleşme Derzi XPS 2cm Montajı: Yüzer döşemenin taşıyıcı sistem olarak temas edeceği; kolon, perde, dah, çelik kolonlar yüzeyleri arasında 2 cm boşluk olacağı projelerde belirtilmiştir. Bu boşluğu sağlamak için XPS 2 cm malzemesi genleşme derzi aralığına yerleştirilecektir. Genleşme derzi için kullanılacak olan XPS 2 cm malzemesinin üst kotu  8cm’lik döşeme betonu kotu ile aynı seviyede olacaktır.

Yüzer Döşeme Betonu: Çelik hasır çift kat serimi ve XPS (2cm) genleşme derzi montajı bittikten sonra yüzer döşeme betona hazır hale gelir. Yüzer döşeme beton üst kotları verildikten sonra beton dökümüne başlanacaktır.

Çatlama Derzi Kesimi: Yüzer döşeme betonu dökümü bittikten 1 gün sonra çatlama derzleri kesilecektir. Çatlama derzleri kesiminde derz yüksekliği: 3cm, derz genişliği: 5mm olacaktır. Çatlama derzi kesimi işi bittikten sonra derz dolgusu uygulanmayacaktır.

Genleşme Derzi Elastik Dolgu Yapılması: Genleşme derzi için bırakılan XPS 2cm malzemesi genleşme derzi dolgusunun yapılabilmesi için 2cm kadar boşaltılacaktır. Daha sonra nemden ve tozdan arındırılmış derz hattına “İDARE” birimine sunulan ve onayı alınan elastik derz dolgusu uygulanacaktır.

5.0.Yapılacak İşin Kabul Kriterleri


Aşağıda listesi verilen ve ileride yalnız kod numaraları ile anılacak olan ilgili yayınlar, açıklandıkları oranda bu yapım yönteminin bir parçasını oluşturacaklardır.
Türk Standartları (TS): Aşağıdaki Türk Standartlarından halen yürürlükte olanlar veya değişen karşılıkları olan Avrupa Standartları aynı ölçüde geçerli olacaktır.
TS   500         Betonarme Yapıların Hesap ve Yapım Kuralları
TS  4559       Beton Çelik Hasırları

6.0. İş Sırasında Talep Edilecek Kontrol Talepleri ve Detayları              


Yüzer döşeme betonlarında helikopterli perdah uygulaması yapılmayacaktır. Beton perdah malası ile düzgün yüzey elde edilecektir.Çelik hasırlarda bindirme payı 50 cm olacaktır.

Beton dökülecek kısımlar çöp, moloz, naylon artıkları ve kalıp malzemelerinden arındırılacaktır.

Çelik kolonları taşıyan kolonların çevre sınırlarından 20cm kadar alanlarda yüzer döşeme betonu dökülmeyecektir. Çelik montajı bittikten sonra boşluk bırakılan kısımlar C30 betonu ile tamamlanacaktır.

Yüzer döşemeler üzerine oturan mekanik teknik hacimler kaidelerin topuk betonlarının demir filizleri bırakılacaktır. Yüzer döşeme betonu tamamlandıktan sonra kaide topuk betonları işi yapılacaktır.

Zemin kaplamada bulunan elektrik rögarlarının montajı temel içi dolgusu bittikten sonra yapılacaktır. Elektrik rögarlarının kenar dolguları C16 sınıfı grobeton ile tamamlanarak sabitlenecektir. Sabitleme işlemi tamamlandıktan sonra yüzer döşemelerin beton dökümüne hazır hale gelecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder