26 Mart 2019 Salı

Yapı Temel Yanlarına Dolgu Nasıl Yapılır ve Nelere Dikkat Edilmelidir


Yapı Temel Yanlarına Dolgu Yapım Yöntemi




1.0               Tanımlanan İşin Kapsamı

Bu iş yapım yönteminin amacı “Yapı Temel Dışındaki Alanların Geri Dolgusu” işlerinin çalışma şartlarını, uygulama metodunu, iş planını ve kalite kontrol aşamalarını belirlemektir.


2.0               Tanımlanan İşin İş Programı

İlgili yapının drenaj, ısı ve su yalıtımı perde izolasyonu işleri bittikten sonra temel alanının dışında kalan şevli yüzeylerin geri dolgusuna başlanacaktır.

3.0               Hazırlık İşleri ve Proje Detayları

Geri dolgu işine başlanmadan önce “Geri Dolgu İmalat Kabul Formu” hazırlanarak “Kontrol Firmasına” teslimat yapılacaktır.

4.0               Yapılacak İşin Yapım Metodu ve Sıralaması

Kullanılacak Malzeme:

Temel drenaj borusu döşemesi Poz no: 18.460/1 mıcır dolgu ile temel üst kotu seviyesine kadar doldurulur. Daha sonra 1 metre daha Kum Çakıl Dolgu (Poz no: 15.140/2 D) geri dolgusuna geçilir. Kum Çakıl Geri Dolgu işi bittikten sonra araziden çıkan, uygun görünen ve Kontrol Firmasının onayladığı malzeme ile geri dolgu katmanı tamamlanır.

Araziden geri dolgu yapmak için uygun görünen malzeme, kontrollü bir şekilde seçilerek “Kontrol Firması’nın” onayı ile geri dolguda kullanılacaktır. 

Temizlik: Temel yanlarındaki alanlarda geri dolgusuna başlanmadan önce alanın temizliği yapılacaktır. Kalıp malzemeleri geri dolgu alanından uzaklaştırılacaktır. Saha temizliği bittikten sonra geri dolgu işine başlanacaktır.

Sıkıştırma: Sıkıştırılan dolgu için en uygun olacak şekilde silindirler ve kompaktörler kullanılacaktır. Kullanılacak ekipman ile belirlenen sıkıştırmayı elde edecek nem oranını sağlamak üzere ve ihtiyaca göre malzeme nemlendirilecek veya havalandırılacaktır.

5.0               Yapılacak İşin Kabul Kriterleri

Aşağıda listesi verilen ve ileride yalnız kod numaraları ile anılacak olan ilgili yayınlar, açıklandıkları oranda bu yapım yönteminin bir parçasını oluşturacaklardır.

Türk Standartları (TS): Aşağıdaki Türk Standartlarından halen yürürlükte olanlar veya değişen karşılıkları olan Avrupa Standartları aynı ölçüde geçerli olacaktır.

TS  1500     İnşaat Mühendisliğinde Zeminlerin Sınıflandırılması

6.0               İş Sırasında Talep Edilecek Kontrol Planı

Kazıdan Çıkan Malzemenin Nemden Korunması: Kazıdan çıkan malzeme, yakında depolanacak ve kurumasını önlemek üzere örtülecektir. Bu malzeme, yük taşımayan elemanların altındaki kazıların, yük kamyonlarının taşıma yolunda dolgu ve geri dolgusunda kullanılacaktır. Yük taşımayan elemanların altınada kullanılsa, bu dolgu malzemesi, serildiği esnada ortalama nem muhtevasının % 3 fazlası bir nem ihtiva edecek şekilde ıslatılacak veya kurutulacak ve TS 1900’de belirtilen maksimum kuru yoğunluğun % 90’ı oranında sıkıştırılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder