15 Ekim 2018 Pazartesi

Temel İnşaat Demiri Nasıl Yapılır


TEMEL İNŞAAT DEMİRLERİ MONTAJI
YAPIM METODU


Tanımlanan İşin Kapsamı


Bu iş yapım yönteminin amacı “Yapıların Temel Demirleri Montajı” işlerinin çalışma şartlarını, kullanılacak araç ve malzeme özelliklerini, uygulama metodunu, iş planını ve kalite kontrol aşamalarını belirlemektir.

Tanımlanan İşin İş Programı


İlgili binanın temeldeki su ve ısı yalıtımı koruma betonu döküldükten sonra inşaat demiri montajı işine başlanır.

Yapılacak İşin Yapım Metodu ve Sıralaması


Tüm binaların temelinde uygulanacak inşaat demiri montajı yapım metodunda ortak olacak hususlar şunlardır;

Beton dökülecek bölümde kir, yağ gibi yabancı maddelerden arındırılacaktır. Donatı montajının projelere uygunluğu çap, adet, aralık ve bindirme boyları yönünden kontrol edeceğiz.

Enine ve boyuna donatıların bağ telleriyle bağlanması sağlanacak, beton dökümü sırasında donatının kalıp içinde yer değiştirmesini önlemek amacıyla plastik veya beton pas payları kullanacağız.

Yapılacak İşin Kabul Kriterleri


İlgili Yayınlar:

Aşağıda listesi verilen ve ileride yalnız kod numaraları ile anılacak olan ilgili yayınlar, açıklandıkları oranda bu yapım yönteminin bir parçasını oluşturacaklardır.

Türk Standartları (TS): Aşağıdaki Türk Standartlarından halen yürürlükte olanlar veya değişen karşılıkları olan Avrupa Standartları aynı ölçüde geçerli olacaktır.

TS   500 Betonarme Yapıların Hesap ve Yapım Kuralları
TS   708 Beton Çelik Çubukları
TS  3068 Laboratuvarlarda Beton Deney Numuneleri Yapımı


İş Sırasında Talep Edilecek Kontrol Talepleri


Şantiyeye çeşitli zamanlarda indirilmiş olan demirlerden İdare’nin kontrol mühendisinin uygun göreceği şekilde numune alınacak. Enine donatılar boyuna donatılara kaynakla bağlanmayacaktır.

Kesiti incelmiş donatılar kullanılmayacaktır. Kısmen gömülmüş çubuklar, beton yerleşene kadar, aksi belirtilmedikçe boyanmayacak ve sıvanmayacaktır. Çeliği bükmek ya da doğrultmak için ısı kullanımı yapılmayacaktır.

Betonarme Donatı Çubuğu Test İşlemleri


İdare isterse işyerine getirilen aynı çaptaki betonarme demirlerinden numune alınarak çekme deneyi yapılacaktır. Eğer bir partide gelen demirlerin çapları farklı ise, en kalın ve en ince malzemeden örnekler alınarak, her ikisinden de çekme deneyi yapılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder