26 Mart 2019 Salı

Fore Kazık Yükleme Deneyi Nedir ve Nasıl Yapılır


KAZIK YÜKLEME DENEYİ


1 .Giriş:

Yükleme prosedürü, yükleme sırasında kullanılacak ekipman ve ölçüm için kullanılacak aletler ASTM-D1143-81'de verilen esaslar doğrultusunda aşağıda tanımlanmıştır.

2. DÜŞEY YÜKLEME (EKSENEL BASINÇ) DENEYLERİ:

Eksenel kazık yükleme deneyi yavaş Kademeli Yükleme (slow Maintained Load-ML test) test prosedürü uygulanarak gerçekleştirilecektir. Deneylerde ASTM D1143'te tanımlanan Standart Yükleme Prosedürü uygulanacaktır.

2.1 REAKSİYON SİSTEMİ:

Deney sırasında kullanılabilecek temel reaksiyon sistemi aşağıda detaylı olarak anlatılmıştır. Eğer kazık yükleme test sonuçları uygunsuz aralıkta çıkarsa şu aşamalara geçilecektir. Kazıkların binaları güvenli aralıkta taşıyabilmesi için uygun ve önerilen uygulamalar yapılacaktır. Binaların temeli için kazıklarda gerekli olabilecek güvenli aralıkları sağlayacak önlemler ve çözümler alınacaktır.

2.1.1 ÇEKME KAZIKLARI SİSTEMİ:

Bu sistemde test kazığı etrafında inşa edilecek ek kazıklar veya projede mevcut kazıklar çelik kirişler kullanılarak yapılan düzenlemeler ile çekme kazığı olarak kullanılırlar. Yükleme Testi, deney sırasında basınç kazığına yük, 2 veya 4 adet çekme kazığı vasıtasıyla aktarılacaktır. Bu sistemin tipik görünümü

Şekil -1'de verilmektedir.

Reaksiyon kazıklı sistem hakkında aşağıdaki hususlara uyulması gerekmektedir:

1. Yükleme deneyi sırasında çekme (reaksiyon) kazıklarının hareketleri devamlı olarak kayıt altına alınmalıdır.

2. Reaksiyon sistemini oluşturan kazıklar ve kirişler, sistemde herhangi bir eksantiklik oluşmasını engelleyecek şekilde inşa edilip yerine yerleştirilmelidir.
3. Reaksiyon sistemini oluşturacak çekme kazıklan ile test kazığını beraber çalıştıracak çelik kirişler test yükünü yeterli emniyetle taşıyacak boyut ve malzeme kalitesine sahip olmalıdır. Bu reaksiyon sisteminde en önemli noktalardan biri çekme kazıklarının test yükü sırasında oluşacak çekme yükünü yeterli emniyetle taşıyacak ve çelik kirişlere aktaracak kapasitede olması gereğidir.

2.2.YÜKLEME İÇİN GEREKLİ EKİPMANLAR :

Test kazığı üzerine yükler minimum kapasitesi 500t olan hidrolik kriko/krikolar ile tatbik edilmelidir. Krikoların piston boyları, kazığın kendi çapının en az %10'u (12 cm) kadar hareket ettirilmesine yetecek uzunlukta olmalıdır. Krikolar kazık başlığı üzerine konulacak en az 5.0cm kalınlığında çelik bir plaka üzerine, yükleme sırasında herhangi bir eksantiklik oluşturmayacak şekilde yerleştirilmelidir. Hidrolik krikolar mekanik bir güç ünitesi (pompa) İle idare edilmelidir. Yükleme sistemi, krikolar, güç ünitesi ve manometreler (basınçölçerler) bir bütün olarak her seri testten önce uygulanan yükün %5 hassasiyetine sahip olacak şekilde kalibre edilecektir. Test yükünü uygulamak için birden fazla kriko kullanılacak ise, bütün krikolar ayni piston çapına sahip olacak ve ortak bir hat ve manometreye bağlanarak aynı güç ünitesinden yükleneceklerdir. Kalibrasyonu istenen bütün deney ekipmanları için kalibrasyon sertifikaları deney öncesinde sağlanacak ve aletlerin kalibrasyonu sırasındaki ortam sıcaklığı kalibrasyon raporunda yer alacaktır. Deney sırasında tatbik edilen yüklerin ölçülmesi amacıyla ayrıca reaksiyon kirişleri ve hidrolik krikolar arasında kalibre edilmiş bir yük hücresi kullanılacaktır.

2.3 YÜK ÖLÇÜMÜ İÇİN GEREKLİ EKİPMANLAR:

Test kazığı üzerine tatbik edilecek yükler değişik ekipmanlar ile çeşitli şekilerde ölçülebilmektedir. En çok uygulanan yöntem, yüklerin hidrolik sistem içinde mevcut manometreler ile ölçülmesidir. Bu sistem genellikle düşük hassasiyetli olarak bilinmekle beraber yükleme deneyinde kullanılacak krikolar manometre ve güç ünitesi ile birlikte deney öncesinde kalibre edilerek kalibrasyon sertifikaları sunulacaktır. Yük ölçümlerinin hassasiyetini arttırmak amacıyla hidrolik sistemdeki manometrelere ek olarak yüksek kapasiteli bir yük hücresi kullanılacaktır. Yük Hücresi kalibrasyonu kesinlikle yeni tarihli olmalıdır.

2.4 YÜKLEME PROSEDÜRÜ

Yavaş, kademeli yükleme deneyinde (slow ML test, Standart Loading Procedure in ASTM-D1143-81) deney yükü olan kazık proje yükünün %150'sine her yük kademesi Proje yükünün %25'i olacak şekilde 8 eşit yük kademesinde erişilir. Yapılacak yükleme deneyinde çevrimli yükleme prosedürü de ayrıca uygulanacaktır.

2.4.1 YÜKLERİN UYGULANMA SÜRELERİ:

Herhangi bir yük kademesinde deplasman hızı 0.01 in/saat'ten (0.25mm/saat) az ise bir sonraki yük kademesine geçilebilecektir. Diğer bir deyişle "her yük kademesinde tatbik edilen yük, deplasman hızı 0.25mm/saat den az oluncaya kadar ancak 2 saatten fazla olmayacak şekilde bekletilmelidir. Test kazığı veya kazık grubunun göçmemesi şartıyla test yükü en az 6 saat olmak üzere son 1 saatteki deplasman 0.25mm'den az oluncaya kadar bekletilecek, bu şart sağlanmadığı takdirde test yükünde 24 saat beklenecektir.


2.5 DEPLASMAN ÖLÇÜMÜ İÇİN GEREKLİ ALETLER:

Test kazığının deplasmanları referans kirişleri üzerine sabitlenecek komparatörler vasıtasıyla yapılacaktır.

2.5.1 KOMPARATÖRLER:

Test kazığının deplasmanlarının ölçülmesi amacıyla kazık etrafına eşit aralıklarla yerleştirilmiş en az 3 adet komparatör kullanılacaktır. Her komparatör 0.01 mm hassasiyette olacak ve 50 mm ölçüm kapasitesine sahip olacaktır. Komparatörler referans kirişlerine deney sırasında oynamayacak şekilde sıkıca bağlanacaktır.
Komperatörlerin rüzgâr ve güneş ışığı etkisinden korunması için gerekli tedbirler alınacaktır.

2.5.2 REFERANS KİRİŞLERİ:

Referans kirişleri deplasman ölçüm aletlerini herhangi bir deplasman yapmadan taşıyacak dijitlikte olacak ve ek dijitlik sağlayacak şekilde birbirlerine bağlanacaktır.
Kirişler zemin içinde en az 1.0 m derinliğe kadar gömülmüş metal elemanlar (donatı çubuğu) kullanılarak sabitlenecektir. Kirişleri sabitlemek için kullanılacak metal elemanlar test kazığından en az 2.5 m, çekme kazıklarından en az 2'şer m uzakta teşkil edilecektir. 


2.6 DENEY SONUÇLARININ RAPORLANMASI:

Kazık yükleme deneyi raporu ASTM D1143-81, Bölüm 8'de belirtildiği şekilde hazırlanacaktır. Deneyin yapılmasını takiben hazırlanacak bu rapor asgaride aşağıdaki bilgileri kapsayacak şekilde düzenlenecektir.

Test için kirikoların basacağı kazığa, kazık başlığı beton küp (80cm*80cm*80cm) yapılacaktır. Bu beton küp başlığının demir donatısı yüzeylerde 20Q20 lik nervürlü demirlerle örülecektir.

ASTM D3689-07 8.1.4 Sayfa 9-10’a göre; kazık çökme testi max. 65*0,15= 9,75 cm sınırında olacaktır.


1. Deney tarihi ve saati

2. Yükleme ekipmanının cinsi ve tipi

3. Çekme kazıklarının adedi

4. Kazık deplasmanlarını ölçmek için kullanılan ekipmanlar

5. Deney sırasındaki hava koşulları ve hava sıcaklığı

6. Bütün yük-zaman-deplasman ölçümlerinin tablo halinde sunumu

7. Basınçölçerler, ölçekler ve referans noktaları

8. Alınan ölçümler üzerinde yapılan düzeltmeler ve açıklamaları

9. Deney sırasında karşılaşılan her türlü olumsuzluk

10. Test krikosu, deplasman ölçerler ve diğer ölçüm aletlerine ait kalibrasyonlar

11. Yük-Deformasyon grafiği

12. Oturma-Zaman grafiği

13. Yük-Zaman Grafiği

14. Oturma-Yük Grafiği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder