13 Kasım 2018 Salı

İstinat Duvarları Geri Dolgusu Nasıl Yapılır


İSTİNAT DUVARLARI GERİ DOLGU İŞİ
YAPIM METODU




1.0               Tanımlanan İşin Kapsamı

Bu iş yapım yönteminin amacı “İstinat Duvarlarının Geri Dolgusu” işlerinin çalışma şartlarını, uygulama metodunu, iş planını ve kalite kontrol aşamalarını belirlemektir.

2.0               Tanımlanan İşin İş Programı

İlgili istinat duvarlarının temel ve perde betonarme işleri bittikten sonra geri dolgusu işine başlanacaktır.

3.0               Hazırlık İşleri ve Proje Detayları

Geri dolgu işine başlanmadan önce istinat duvarlarının “Geri Dolgu İmalat Kabul Formu” hazırlanarak “Kontrol Firmasına” teslimat yapılacaktır.

4.0               Yapılacak İşin Yapım Metodu ve Sıralaması

Kullanılacak Malzeme:

Araziden çıkan uygun sınıftaki malzemeler T.C. Karayolları Fenni Şartnamelerine ve yol yapım esaslarına göre dolgu yapılacaktır. Yol tip kesitindeki “ALT TEMEL DOLGU KATMANI” seviyesine kadar araziden çıkan uygun malzeme ile dolgu yapılacaktır.

Çevre Düzenle İşleri İnşaat Şartnamesi (Madde 2.3.):

Yol İşleri

Yüklenici; tüm yaya yollarını ve imar yollarındaki araç yol imalatlarını, İDARE tarafından kendisine verilecek olan uygulama projelerine uygun olarak yapacaktır.

YÜKLENİCİ yol inşaatlarında;
             Uygulama projelerine,
             T.C. Karayolları Fenni Şartnamelerine ve yol yapım esaslarına,
uygun olarak imalat yapacaktır.

Dolgu: 
Uygulama projesindeki yol en kesitlerine göre yollar fenni şartnamesine uygun malzeme ile olacaktır.
Alt temel:          
Uygulama projesindeki ölçülerinde yollar fenni şartnamesine uygun malzeme ile olacaktır.

Temizlik: İstinat duvarlarının geri dolgusuna başlanmadan önce alanın temizliği yapılacaktır. Kalıp malzemeleri geri dolgu alanından uzaklaştırılacaktır. Saha temizliği bittikten sonra geri dolgu işine başlanacaktır.

Sıkıştırma: Sıkıştırılan dolgu için en uygun olacak şekilde silindirler ve kompaktörler kullanılacaktır. Kullanılacak ekipman ile belirlenen sıkıştırmayı elde edecek nem oranını sağlamak üzere ve ihtiyaca göre malzeme nemlendirilecek veya havalandırılacaktır.

5.0               Yapılacak İşin Kabul Kriterleri

Aşağıda listesi verilen ve ileride yalnız kod numaraları ile anılacak olan ilgili yayınlar, açıklandıkları oranda bu yapım yönteminin bir parçasını oluşturacaklardır.
Türk Standartları (TS): Aşağıdaki Türk Standartlarından halen yürürlükte olanlar veya değişen karşılıkları olan Avrupa Standartları aynı ölçüde geçerli olacaktır.
TS  1500     İnşaat Mühendisliğinde Zeminlerin Sınıflandırılması

6.0               İş Sırasında Talep Edilecek Kontrol Planı

Kazıdan Çıkan Malzemenin Nemden Korunması: Kazıdan çıkan malzeme, yakında depolanacak ve kurumasını önlemek üzere örtülecektir. Bu malzeme, yük taşımayan elemanların altındaki kazıların, yük kamyonlarının taşıma yolunda dolgu ve geri dolgusunda kullanılacaktır. Yük taşımayan elemanların altınada kullanılsa, bu dolgu malzemesi, serildiği esnada ortalama nem muhtevasının % 3 fazlası bir nem ihtiva edecek şekilde ıslatılacak veya kurutulacak ve TS 1900’de belirtilen maksimum kuru yoğunluğun % 90’ı oranında sıkıştırılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder